Aikido eli harmonisen voiman tie on nykyaikainen budolaji, jonka kehitti japanilainen Morihei Ueshiba (1883 – 1969). Aikidon periaatteena on, ettei hyökkääjän voimaan vastata voimalla, vaan mukautumalla ja ohjaamalla hyökkääjän voimaa.
Ueshiballa oli paljon oppilaita, joista monet alkoivat tehdä aikidoa omalla tavallaan Ueshiban kuoltua. Eräs heistä oli Shoji Nishio. Nishio sensei oli harjoitellut ennen aikidon aloittamista judoa ja karatea. Myöhemmin hän harjoitteli mm. miekan ja jo:n (keppi) käyttöä.
Nishio sensei aloitti aikidon harjoittelun vuonna 1951 karateopettajansa suosituksesta. Ueshiba teki Nishio senseihin suuren vaikutuksen ja niinpä hän jäi aikidon pariin. Erittäin tasokkaana oppilaana hän ohjasi harjoituksia jo vuonna 1955. Nishio sensei kertoi, kuinka Morihei Ueshiba oli sanonut hänelle ja muutamalle muulle vanhemmalle oppilaalle, että heidän tulisi kehittää aikidoa edelleen. Vanha mies pääsi tähän asti ja teidän tulee jatkaa eteenpäin.
Tämä mielessään Nishio sensei alkoi kehitellä oman näköistä aikidoa, jossa otettiin huomioon sensein aiemmin saamat opit ja se, että aikido on laji, jolla harjoittelija voi puolustaa itseään ja läheisiään.
Nishio sensein aikido erottuu muista aikido tyyleistä ennen kaikkea irimin (hyökkäyksen sisään meno), runsaan atemi wazan (lyötien ja potkujen) sekä kuzushin (horjuttaminen) näkymisessä tekniikoissa. Sensein judo-taustan vuoksi hänen nage waza (heittotekniikat) ovat toimivia ja korkeatasoisia. Lisäksi Nishio sensei kehitti aikido toho iai -harjoitusmuodon, jossa harjoitellaan yksin miekanveto kata-sarjoja, jotka ovat sidoksissa aikidoon. Nishio sensein paritekniikat puuaseilla (bokken ja jo), ovat ainoat aikidon asetekniikat jotka ovat, selkeästi yhteydessä aikidon vartalotekniikoihin. Viimeisinä elinvuosinaan Nishio sensei oli huolissaan aikidon tulevaisuudesta, koska hänen mukaansa se alkoi muistuttaa monilla dojoilla lähinnä lapsille, naisille ja vanhuksille sopivaa jumppaa taistelutaidon sijaan. Sensei julkaisi videosarjan sekä kirjan Aikido Yurusu budo (aikido anteeksi antava taistelulaji), joissa hän esittää tekniikoitaan ja mielipiteitään.
Monissa aikidon tyylisuunnissa hyökkääjä opetetaan liikkumaan ja seuraamaan tekijää ilman todellista syytä, ja näin ollen harjoittelijat eivät tiedä toimisiko heidän tekniikkansa todellisessa tilanteessa, jossa hyökkääjä ei ole koulutettu aikidoka. Eräs toisen tyylisuunnan opettaja on jopa lyönyt oppilasta, kun tämä ei ole liikkunut opettajan haluamalla tavalla. Tämä todistaa kyseisen opettajan huonon tason. Vastaavassa tilanteessa todellinen budo-opettaja menee itseensä ja hioo tekniikkaansa toimivaksi eikä vieritä osaamattomuuttaan oppilaan syyksi. Nishio sensein aikidossa tekniikoiden toimivuus on erittäin tärkeää. Horjuttaminen on kiinni tekijän osaamisesta.
Nishio sensein aikido on levinnyt ympäri mailmaa. Valtaosassa maista hänen ryhmänsä ovat pieniä. Tanskassa Nishion aikido on suurin aikido-tyyli. Ominaista Nishio sensein dojoille on se, että siellä näkee korkeatasoisia muiden lajien harrastajia ja opettajia. Kokenut budoka ymmärtää, että Nishion aikido on erittäin korkeatasoista budoa.
Aikido 6.dan (Arisue Takao sensei)
Aikido 4.dan (Nishio sensei)
Nishio toho Iai 5.dan
4.dan aikido
4.dan aikido toho iai
(Jujutsu 2.dan, Iaitoho 2.dan)
4.dan aikido
4.dan aikido toho iai
(Jujutsu 4.dan, Iaitoho 3.dan)